dinsdag 2 augustus 2016

Bruikbare tips voor antiracistenAntiracisme is een bruikbaar en effectief antwoord op de systematische onderdrukking genaamd racisme. Antiracisme is echter geen hobby maar zelfverdediging voor slachtoffers van racisme, deze zelfverdediging kent nogal wat valkuilen en heeft enige toelichting nodig. Ik heb daarom ertoe besloten om tips te plaatsen m.b.t. antiracisme en zal deze tips blijven aanvullen. Ik begin bij het begin en probeer de tips in deze tekst in een logische volgorde te plaatsen wat niet wil zeggen dat ik ze ook in die volgorde behandel op mijn Facebook.

1. Dekolonisatie

Wanneer je aan antiracisme begint is het belangrijk dat je begrijpt hoe omvangrijk racisme is en hoe diep geworteld het in de samenleving zit. Racisme is doorweven in onze taal, educatie, media etc. Houd er rekening mee dat antiracisme, vooral in het begin, erop neerkomt dat je aangeleerd gedrag afleert. Sta open voor feedback m.b.t. jouw gebruik van terminologie en bedenk dat deze feedback er niet is om jou aan te vallen maar om jou te helpen dekoloniseren. "Fouten" maken mag best zolang je iets doet met de feedback die je daarop ontvangt. Die "fouten" worden pas destructief wanneer je ze bewust blijft maken en dit gebruik ervan zelfs gaat verdedigen.

2. Vooroordelen/discriminatie is niet hetzelfde als racisme.

Het is heel belangrijk om als antiracist het verschil tussen vooroordelen/discriminatie en racisme te weten. Wanneer je dit onderscheid niet maakt benoem je de ernst van het systematische aspect van racisme niet en kan de witte sociale constructie altijd wegkomen met: "iedereen doet het toch"? 

Hoewel ze wel even onrechtvaardig en kwetsend kunnen aanvoelen is het verschil tussen vooroordelen/discriminatie en racisme dat iedereen vooroordelen kan hebben/kan discrimineren (dus individuën benadelen), maar racisme is wanneer de ene groep de andere groep op wereldwijde niveau benadeelt op sociaal, politiek en economisch gebied. Voor racisme heeft de ene groep dus macht nodig en zijn er systemen nodig om de andere groep uit te sluiten en uit te buiten. Alleen de witte sociale constructie heeft deze wereldwijde systemen, macht en historie hiervoor. Alleen de witte sociale constructie heeft wereldwijde invasies gedaan, op grote schaal indigenous volken gekoloniseerd, mensen tot slaaf gemaakt op grond van een "ras" en alleen de witte sociale constructie handhaaft nog steeds de systemen hieruit voortgekomen. Niet witte mensen die andere niet witte mensen onderdrukken noem je proxy racisme (proxy racisten). Deze helpen met dit onderdrukken de witte sociale constructie aan macht en welvaart en zullen hier zelf weinig van terugzien. Ze bestaan zo gezegd uit gratie van de witte sociale constructie.


3. Weerbaarheid

Wanneer je tegen racisme gaat strijden en gaat opvallen dan ben je een target voor racisten en trollers. Deze racisten en trollers gaan tot het uiterste om jou te ontmoedigen en wanneer je hierop niet voorbereid bent kan dit hard op je dak vallen. Je kunt deze racisten en trollers  voor zijn door het ze lastig te maken. Ik zal hier een paar bruikbare punten opsommen waar je misschien pas aan denkt wanneer het te laat is.

-Check Google op privé informatie over jou. Je kunt bij Google een formulier aanvragen waarmee je zaken uit hun zoekmachine laat verwijderen. Om jou enig zoekwerk te besparen heb ik het formulier al opgezocht, onder de volgende link kun je het terugvinden. 

-Gooi al je social media accounts bedoeld voor privégebruik dicht, trollers gaan zelfs je vrienden en familie die niks met jouw activisme te maken hebben targetten. Denk ook aan privéfoto's want deze worden door trollers gebruikt om jou proberen te kwetsen of om onder je huid te komen. Scherm ook je vriendenlijst af.

-Maak een tweede (of meerdere) Facebook account(s) aan uitsluitend bestemd voor activisme. Je privé account gebruik je alleen voor mensen die je daadwerkelijk kent en dit antiracisme account mag iedereen vriend mee worden, tenzij jij je stoort aan hun gedrag natuurlijk. Plaats dus NIETS persoonlijks op dit tweede account. Wees op je tweede account zo transparant mogelijk want hiermee maak je het mensen onmogelijk om jou te framen met photoshops en laster.

-Omdat op een strijdaccount geen privé info staat accepteren veel antiracisten ieder vriendschapsverzoek om hun reach en traffic te vergroten. Wanneer je dit doet houdt er dan rekening mee dat anderen er van uit kunnen gaan dat jij als antiracist een potentieel trollers account vertrouwt, maak daarom altijd duidelijk dat mensen daar niet van uit moeten gaan. Deze mensen hebben meestal namelijk niet hun privé info beschermd en gooien zo hun hele leven in de schoot van trollers.
Ga zelf ook niet uit van de betrouwbaarheid van iemand anders vriendenlijst want ook deze persoon is misschien iemand die iedereen accepteert.

-Licht je directe omgeving in en vertel hun wat ik hier opschrijf. Wanneer trollers merken dat jij niet te intimideren bent dan gaan ze zonder enige schaamte zelfs jouw familie targetten, zelfs wanneer je denkt niets te verliezen te hebben zal je directe omgeving ineens je achillishiel kunnen worden. 

-Documenteer bedreigingen en andere vormen van agressie. Dit kan heel simpel door de bedreigingen op je antiracisme tijdlijn te plaatsen. Hiermee waarschuw je anderen voor wat hun ook kan overkomen, je maakt er de grootschaligheid van racisme zichtbaar en wanneer je daadwerkelijk iets overkomt is jouw tijdlijn een goed aanknopingpunt van waaruit jouw achterban de daders kunnen vinden. 

Dit waren de zaken die je zelf in de hand kunt houden wanneer je het goed uitvoert, echter speelt er natuurlijk ook het psychologische aspect mee waar je niet altijd invloed op hebt. De volgende punten zijn bedoeld om je mentaal weerbaar te maken tegen alle haat en vergif. 

-Zorg dat je een uitlaatklep hebt die jou helpt om opgekropte frustratie te tackelen voordat al het opgekropte overloopt en problematisch wordt. Een uitlaatklep kan voor iedereen anders zijn want iedereen ontspant op diens eigen manier. Je kunt ervoor kiezen om een uurtje snoeiharde muziek te luisteren, een computerspel als Black Ops of GTA, sporten, muziek maken, noem maar op. Persoonlijk kanaliseer ik alle negativiteit in schrijfwerk, memes maken en een fanpage onderhouden. Ik kies bewust voor deze methoden omdat je hiermee negativiteit omzet in proactiviteit. Met goede memes, teksten en een scherpe fanpage empower je namelijk andere mensen. 

-Als antiracist ga je automatisch een netwerk vormen, in zo'n netwerk vindt je altijd wel een of twee gelijkgestemden. Maak een chatgroep aan met deze mensen en deel je ervaringen met deze groep. Vanuit zulke chatgroepen ontstaan vaak weer subgroepjes van 3 of vier personen. Vorm met deze personen een affinity group en onderneem samen kleine acties. Hierdoor leer je elkaar kennen en bouw je een fundament van vertrouwen op. Ik ben van mening dat 100 van deze kleine groepjes meer reuring veroorzaken dan een grote logge beweging waar enkelen de kar trekken.

Ik kan over het onderwerp weerbaarheid duizenden handige zaken blijven benoemen maar bovenstaande zijn de meest relevante gelet op de ervaringen die ik zelf heb opgedaan. De allerbelangrijkste tip is de volgende:

Trollers zijn erop uit om jou te intimideren en te ontmoedigen. Zij zullen nergens voor terugdeinzen en schamen zich niet eens daarvoor. Het is erg belangrijk dat je dit altijd onthoudt want wanneer je dit als een mantra in je systeem hebt zitten ga je al die aanvallen van hen als leermomentjes zien waardoor jij alleen maar sterker en meer weerbaar wordt. Zij zullen jou persoonlijk proberen te raken en daarom is het zaak dat je hen niet toelaat in jouw denkkaders. Dit lijkt heel lastig maar het wordt na iedere aanvaring makkelijker. Uiteindelijk zullen trollers je zelfs gaan helpen met je acties omdat ze zo voorspelbaar zijn. Ook zullen trollers je reach vergroten en kun je op draadjes met veel traffic feitelijke info voor meelezers plaatsen die de propaganda van trollers debunkt. Ga zo'n discussie ook niet aan om de racisten te overtuigen maar om de meelezers die wel open staan voor jouw geluid van de juiste info te voorzien, zij zullen wanneer ze strijdbaar zijn uiteindelijk zelf proactief worden. Wij hebben dit al vele malen getest en het is uiterst effectief gebleken. Laat trollers links liggen en vooral niet onder je huid kruipen, dit is namelijk exact wat ze willen want jouw geest vertroebelt hierdoor. 


4.Activist maakt nog geen bondgenoot.

Als (beginnend) proactief antiracist zul je vanzelf een netwerk gaan opbouwen via demo's communities en eventuele acties. In dit netwerk zullen altijd mensen zijn die claimen te strijden tegen racisme maar andere onderdrukkingen gedogen of zich zelf schuldig maken aan zo'n onderdrukkingen. Deze mensen mogen ongestoord hun gang gaan omdat er een soort van peer pressure heerst in de antiracismebeweging waardoor mensen die dit soort onderdrukkend gedrag van deze "antiracisten" benoemen zo snel mogelijk tot zwijgen gebracht moeten worden. Het zou de beweging verdelen en je mag aan racisten niet laten merken dat je niet een front vormt tegen white supremacy. "Bondgenoten moeten elkaar niet aanvallen want we strijden allemaal voor hetzelfde" is een veel gebruikt argument om jouw strijd tegen onderdrukking binnen de beweging te matigen. 

Veel van dit soort peer pressure komt omdat activisten elkaar als vriend gaan zien en daarom vinden ze het lastig om die vrienden te wijzen op hun gedrag. Het gevolg is dat er niet tegen de onderdrukkingen binnen de beweging gestreden wordt maar tegen degenen die dit wel doen. Een persoon die zich schuldig maakt aan doelbewust onderdrukkend gedrag (homohaat, seksisme, ableism/vandalisme, genderisme, transhaat, queerphobia, ageism, klassisme, speciesisme etc) maakt gebruik van dezelfde systemen als racisme. Al deze systemen zijn kopieën van elkaar en gebouwd op de blauwdruk van kolonisme. Kolonialisme zorgt er, zeg maar, voor dat deze onderdrukkingen en bijbehorende machtstructuren wereldwijd dominant zijn.  Deze onderdrukkingen vertrouwen op taal, indoctrinatie, stereotyperingen, sociale "normen", instituten en wetten om te onderdrukken. Een persoon die een exact kopie van een systeem gebruikt of gedoogt als het systeem waartegen jij strijdt is geen bondgenoot maar moet even hard aangepakt worden als een racist. Wanneer je met deze mensen een front vormt tegen racisme en racisme is afgebroken dan zullen zij zich gelijk tegen jou keren omdat jij niet voldoet aan de normen van de onderdrukking die zij gebruiken of gedogen. Zo'n persoon is geen bondgenoot. 

Je zorgen maken over hoe een witte suprematist over jouw beweging denkt is een teken dat je mentaal gekoloniseerd bent. Who cares wat deze mensen vinden? Witte suprematisten moeten juist zien dat wij bezig zijn met het ontdoen van hun machtsstructuren binnen onze gelederen dat is geen teken van zwakte maar juist een teken dat je je aan het empoweren bent.

Wees voorzichtig met het bevrienden van activisten omdat ze zich zo noemen en laat persoonlijke banden of peer pressure nooit jouw dekolonisatie proces in de weg staan. 

5. Bescherming tegen instituten

Op Facebook bakkeleien met mensen die racisme verspreiden is natuurlijk veel werk en belangrijk omdat er altijd tegenargumentatie moet zijn tegen haat en propaganda. Echter deze mensen niet de oorzaak van racisme en zal dit geen verschil maken op institutioneel niveau. 

Een antiracist zal uiteindelijk tegen de instituten moeten gaan strijden, mensen met echte macht en zonder geweten, ze onderdrukken namelijk miljarden mensen voor niks anders dan geld. Wanneer je van het individuele racisme overstapt naar het aanpakken van instituten loop je ook veel meer gevaar. Je wordt op hoog niveau tegengewerkt en geïntimideerd. Zelfs politie komt cowboytje spelen aan je deur, zwaarbewapend en in kogelvrij vest. Dit is allemaal pure intimidatie en je moet stevig in je schoenen staan. In mijn netwerk hebben meerdere mensen dit neegemaakt, van milieuactivisten tot antiracisme activisten en allemaal wanneer de institutem geen grip op jou hadden omdat je je niet schuldig maakt aan ernstige strafbare feiten. Ook de advocaten uit ons legal team zien dit vaak gebeuren wanneer activisten te veel mensen bereiken. De waarheid is heel gevaarlijk voor de instituten en jouw aandeel in het verspreiden van die waarheid maakt jou een potentieel doelwit. Ze gaan je vervolgen wegens opruiing enkel omdat jij het systeem exposed. Ze halen er zelfs anti-terrorismewetten bij om je veroordeeld te krijgen. Gelukkig worden de meeste activisten hierop vrijgesproken maar het geeft wel een duidelijk signaal af over hoe de instituten jou de mond proberen te snoeren. Het is wachten op de dag dat de eerste dode activist valt in Nederland, het is aan jou om daarop voorbereid te zijn. 

Zorg voor een legal team, een strafrechtadvocaat, een mensenrechtenadvocaat en een civiel advocaat of op zijn minst een strafrechtadvocaat die je vertrouwt en die in andere gevallen een advocaat regelt voor jou. Bespreek alles met deze advocaat en stel vragen. Dat jij een advocaat hebt die jou steunt kost niets wanneer je hem niet nodig hebt. Dus het is raadzaam om er een achter de hand te hebben just in case. Ik stuur zelfs enkele teksten en plannetjes m.b.t. aankomende acties naar mijn advocaten om aan hun te vragen of ik op die manier vervolgbaar ben of een tekst moet aanpassen.

Wanneer je met politie intimidatie te maken krijgt ga stuur dan een geschreven samenvatting naar bureau Jansen en Jansen, deze zijn gespecialiseerd in werkwijzen van politie en doen hier veel onderzoek naar. Zorg ook dat politie niet onder je huid kruipt, ze doen dit om jou kwaad te maken of om je bang te maken. Wanneer deze emoties de overhand krijgen ga je steken laten vallen en dat is juist wat ze willen. Ook gaan ze proberen te stoken in je omgeving wees daarop bedacht en onthoud dat je het beste een affinity group kunt hebben dan veel mensen om je heen. Hoe kleiner je kringetje hoe minder mensen politie kan benaderen om jou te verraden of in je groep te intigreren.

Speel altijd transparant, ook in je communicatie naar andere activisten, hoe transparanter je bent hoe makkelijker aan te tonen is dat jij onschuldig bent en hoe minder snel ze rare trucjes gaan toepassen om toch informatie te krijren. NIKS wat jij communiceert via een electronisch device is veilig dus ga er vanuit dat ze toch meelezen. Natuurlijk zul je ook encrypted moeten emails versturen al was het maar om de stroom encrypted mails te vergroten waardoor het lastiger is om alles te ontsleutelen. Wanneer je iets wilt bespreken wat toch gevoelig ligt dan is het wijs om die personen face to face te zien. 

Film je statement betreft je activisme. Vertel hierin je situatie, wat je meemaakt aan intimidatie en hoe jouw mentale toestand is.. in het geval van verdachte omstandigheden omtrent je dood zullen anderen weten wat je meemaakt en dat je bijv. niet suïcidaal bent of gewelddadig. Dit is wel even een momentje waarop je activisme heel confronterend wordt, ik had hierna hoofdpijn terwijl ik dat zelden heb, maar het is zelfbescherming. Vraag iemand die dit voor jou wil filmen en plaats dit filmpje op een plaats waar het alleen tevoorschijn komt wanneer jou iets overkomt. 

Maak een plan van wat er belangrijk is wanneer je opgepakt wordt en overleg dit met iemand die je vertrouwt.

Dit gedeelte is niet om je bang te maken maar juist om te zorgen dat je niet bang bent op de juiste momenten. Politie intimidatie is levensecht en ook de reden waarom ik schurfthekel heb aan dat instituut. Deze mensen dienen niet jouw veiligheid maar zijn de gewapende handhavers van een onderdrukkend systeem en wanneer jij een van die onderdrukkende aspecten benoemt dan ben jij een gevaar en wordt je als terrorist behandeld. Activisme in Nederland is een interessante bezigheid maar ook erg gevaarlijk. Hou daar altijd rekening mee!

Wees bedacht op media hetzes. Media zal zich geen seconde bedenken om jou door het slijk te halen om zo de publieke opinie te beïnvloeden of om scoops te creëeren. Ook het jou weghouden van instituties kan een reden zijn voor media om je te belasteren. Als je viral gaat dan ga niet alles lezen of overal onder reageren. Deze mediahetzes zijn bedoeld om je te ontmoedigen, intimideren of om je tot fouten te verleiden. Kom zelf met een persbericht naar buiten waarin je de aanval opent. Laat je niet in een situatie lokken waarin je je moet verantwoorden voor leugens. Wanneer de viral achter de rug is, en je leest dan alles terug, blijkt het allemaal niet zo heftig te zijn geweest als het leek. Je kunt nu met een relativerend perspectief ernaar kijken en hebt alle tijd om evt een strategie te bedenken waarmee je die viral onschadelijk maakt. Mits je daar behoefte aan hebt natuurlijk.

Snel weer meer tips, maar voor nu was dit het.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten